top of page
Search
  • Writer's picturelependesign

Hrvatska kvaliteta: Postolar čije cipele vole i talijanski modni znalci


U samom srcu Zagreba, na Cvjetnom trgu, već više od 38 godina posluje obiteljski obrt Lepen design. To nije još jedna u nizu postolarskih radnji zagrebačkih obrtnika, već pravi mali studio u kojem nastaju sve vrste muške i ženske obuće - od niskih sandala, preko visokih cipela, do čizama, isključivo od prirodne kože. Iza ove prave postolarske bajke stoji Antun Lepen, čije su kvalitete prepoznali svjetski centri mode, a možda ni ne znate da su neki od modela Chanelovih, Armanijevih ili Pradinih cipela njegovih ruku djelo. Ručno rađene cipele po mjeri klijenta koje nose njegov potpis karakterizira sofisticirana izrada koja rezultira skladnim, složenim te modernim modelima s trendi detaljima.

"Nakon domovinskog rata, na našem tržištu bilo je vrlo teško plasirati našu ručno rađenu obuću, te me je ta situacija natjerala da pokušam raditi s najboljima, a to su Talijani. Oni su znali moje referencije od ranije, no unatoč tome imali smo krvavo dokazivanje da bismo pokazali da mi možemo napraviti isto što i oni, pa čak i bolje. Suradnja s njima traje i nakon 23 godine, i moram reći da su jako zahtjevni. Napraviti za njih cipelu nije lak posao, jer oni veoma dobro znaju što hoće", kaže Lepen, koji zbog obujma poslova, uz prostor na Cvjetnom trgu, ima i izdvojeni pogon, a sve kako bi mogao zadovoljiti potrebe koje od njega traže iz Milana ili Pariza.


"Cipela kao proizvod vrlo je kompleksna; mnogo je faza njene izrade. Sve počinje od skice, a najteže je biti inovativan - jer kopiranje ne dolazi u obzir. Možete biti sigurni da je model koji izradim - original", kaže Lepen koji je prošao dugi dizajnerski put stalnog učenja i usavršavanja. 

Svoje prve dizajnerske radove "klesao je" u Borovu sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je godišnje dizajnirao po 300 do 320 različitih cipela. Ističe kako je u poslu uvijek želio biti drukčiji i inovativan, pa tako ni ne čudi da je njegovih ruku djelo cipela od najfinije kože crvene boje s istaknutim hrvatskim grbom naprijed i petom plave boje, kao prepoznatljiva nacionalna hrvatska cipela.

"Nakon osvajanja drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, gledao sam kako svi naši navijači imaju kockice na šalovima i majicama, a nitko nema na cipelama. I onda je proradio moj inat, i započeo sam s dizajniranjem i izradom jedne takve cipele koja će sa svih strana biti prepoznatljiva, a neće biti kičasta. Tako je nastala hrvatska koledžica. Moram reći kako smo napravili proizvod koji je postao hrvatski nosivi suvenir", ističe Lepen, a posebno je ponosan na to što svim svojim kupcima može ponuditi vrhunsku izradu cipela po mjeri njihovih stopala. 


"Kad nam kupci dođu, jednostavno zajedno s njima na papiru skiciramo cipelu ili čizmu ili pak sandalu kakvu su zamislili, na raspolaganju im je vrhunski prirodni materijal i boja kakvu su željeli, te nastaju unikati, a oni mogu biti sigurni da takvu obuću nema nitko drugi osim njih. Sve diktiraju oni kao naručitelji: kroj, boju i vrstu materijala, visinu i oblik potpetice, sve", otkriva nam ovaj zagrebački postolar i dizajner, koji je ljubav prema postolarstvu i dizajnu prenio na svoju kćer Zrinku koja će nastaviti dugogodišnju obiteljsku tradiciju. 


U ovom salonu smatraju kako je izrazito važno i održavanje obuće. A njihove cipele i čizme, ako se pravilno održavaju, mogu se nositi i više desetljeća. Posebno su ponosni i na dugogodišnju tradiciju popravaka, čišćenja, bojenja i zaštite obuće, ali i torbi i remenja, štoviše, njihov je moto: Ako imate nešto što vam nitko nije uspio popraviti, donesite to k nama!

210 views0 comments

Comments


bottom of page