top of page
Search
  • Writer's picturelependesign

Kako održavati cipele od zmijske kože

Updated: Oct 20, 2023

Želite li produljiti životni vijek svoje obuće od zmijske kože? Ovdje pročitajte naš vodič o tome kako se brinuti za obuću od kože reptila kako bi izgledala dobro!


Kupnja egzotične kožne obuće nije isto što i izlet u Roberto i kupnja para. Egzotična koža može imati podeblju cijenu, jer su to rijetki i ornamentalni komadi. Ali to su i ulaganja jer sjajni par cipela ili čizama može trajati desetljećima.

Sve egzotične kože (bilo koja koža koja ne dolazi od sisavaca) iziskuju posebnu njegu. Obuća od zmijske kože nije iznimka. Za cjeloživotnog entuzijasta ili nekoga tko prvi put kupuje egzotičnu obuću, savjet je isti. Morate slijediti nekoliko bitnih koraka kako bi ona trajala.

Pogledajte korisne savjete našeg postolara o tome kako se brinuti o obući od zmijske kože.

Osnovni koraci za održavanje obuće od zmijske kože

Obuću od zmijske kože potrebno je održavati s ista četiri koraka kao i svu kožnu obuću:

• čišćenje

• tretiranje

• poliranje

• zaštita

Ipak, postoje posebni postupci za svaki korak, pa pročitajte kako biste saznali više.


Korak 1: Čišćenje

S vremenom nečistoća i prašina na obući od zmijske kože može razgraditi kožu. Iz tog razloga morate često očistiti prašinu i smeće.

Obuću biste trebali čistiti nakon svakog nošenja. No, kao što svaki frustrirani domaćin zna, prašina se stvara i kada obuća sjedi neiskorištena. Čak i ako ih nosite rijetko, čistite obuću često.

Prvi korak u čišćenju obuće od zmijske kože je nježno trljanje suhom pamučnom krpom. Potežite duž smjera ljuski kako ih ne bi podigli.

Nakon što upotrijebite meku krpu, uzmite mekanu četku. Koristite ju za detalje pukotina između i oko ljusaka. Pazite da pritom ne podignete ljuske.

Ako je još ostalo nešto nečistoće, obuću možete nježno protrljati vlažnom krpom. Trljajte u smjeru ljuski.

Provjerite da je krpa samo malo vlažna. Zmijske ljuske su vodootporne, tako da svaka dodatna voda padne u membrane oko njih. To može oštetiti membrane i skratiti životni vijek obuće.


Korak 2: Tretiranje

Ako ste obuću od zmijske kože očistili vlažnom krpom, pustite je da se osuši prije nego što nastavite s tretiranjem. Tretiranje se vrši pomoću određenog proizvoda za vlaženje kože i njezine postojanosti.

Na izbor imate mnogo preparata, ali svakako odaberite onaj s oznakom zmijske kože. Trebao bi biti na bazi lanolina, a ne na bazi ulja. Preparati na bazi ulja mogu začepiti pore I isušiti zmijsku kožu.

Prije nego što isprobate novi preparat, napravite test mjesto. Nanesite preparat na malo i diskretno područje. Ako se koža ne obezboji ili loše reagira, sigurno je koristiti preparat na drugom mjestu.

Kada budete spremni za tretiranje, nanesite preparat u nekoliko tankih slojeva. Zmijska koža ne upija dobro preparate. Tanki slojevi omogućuju preparatu da odradi svoju funkciju.

Pazite da preparat dođe sasvim uz liniju potplata (tamo gdje se zmijska koža spaja s potplatom).

Na nekoj obući od zmijske kože koža zmije lijepi se na kravlju kožu. Ako je to slučaj, upotrijebite regenerator za kravlju kožu s unutarnje strane obuće. Isto vrijedi i ako vasa obuća ima kožne potplate.

Postoji jedna iznimka za tretiranje vaše obuće. Možda ne želite tretirati stariju obuću od zmijske kože.

Neka starija obuća izrađena je postupkom solnog štavljenja. U takvoj obući preparat će blokirati kožu da upije vlagu u zraku. To će zmijsku kožu učiniti još sušom i skratiti joj životni vijek.

Ako imate stariju obuću od zmijske kože i niste sigurni, najbolje je da je ne tretirate.


Korak 3: Poliranje

Čišćenje i tretiranje vaše obuće pomaže joj da duže traje. Poliranje se, ipak, prvenstveno vrši zbog sjajnog izgleda.

Za zmijsku kožu koristite samo krem ​​lak. Voštani lakovi, poput regeneratora na bazi ulja, mogu začepiti pore i naštetiti obući.

Ako je moguće, potražite lak koji je namjenjen za zmijsku kožu.

Također biste trebali odabrati lak koji je prirodan, a ne u boji. U nekim slučajevima obojeni lak može reagirati s kemikalijama iz procesa štavljenja. To vam može obezbojiti obuću.

Neki ljudi savjetuju da možete odabrati lak u boji koji odgovara boji vaše obuće. Ali najsigurnije je u potpunosti izbjegavati lak u boji s obućom od zmijske kože.

Nakon što odaberete pravi lak, nanesite ga i nježno polirajte vrlo mekanom krpom.

Poliranje pomaže većini obuće od zmijske kože, ali nije potrebno za njegu obuće zvečarki. Koža čegrtuša zadržava svoj prirodni sjaj, tako da lak možete preskočiti.


Korak 4: Zaštita

Kako bi vaša obuća izgledala što bolje, nastojte ju zaštititi od budućih oštećenja. To možete učiniti nanošenjem proizvoda za zaštitu od mrlja i / ili vode.


Svakako potražite nesilikonski proizvod. Zaštitno sredstvo dizajnirano za zmijsku kožu (ili barem za kožu gmazova) najbolje djeluje. Zaštita od vode je posebno važna jer voda može oštetiti membrane između ljuski.


Pored zaštite od vode, postoje i drugi savjeti kako bi vaša obuća izgledala što bolje:

• Obuću čuvajte na hladnom i suhom mjestu

• Obuću nemojte čuvati na mjestu na koje ih može doseći sunčeva svjetlost

• Izbjegavajte nošenje obuće po vlažnom vremenu ako je moguće


Ne zaboravite: Kvaliteta traje


Što se tiče obuće, dobivate ono što plaćate. Svi gore navedeni koraci mogu pomoći vašoj obući da ostane u top stanju. Ali ako kupite nekvalitetnu obuću, ona i dalje neće izdržati.

Produljenje životnog vijeka obuće započinje kupnjom. Obuća od zmijske kože je ulaganje.


Na kraju, ulaganje u visokokvalitetnu obuću od zmijske kože i pravilna briga o njoj će se isplatiti.

Dodatne savjete za njegu obuće potražite na našem blogu.


Od sada nas posjetite na dvije lokacije:

📌 Varšavska 1, Cvjetni trg, Zagreb

📌 Samoborska 32, Strmec, Sveta Nedelja

ili

📮 Pošaljite robu poštom





857 views0 comments
bottom of page