top of page
Search
 • Writer's picturelependesign

Kako očistiti cipele od brušene kože?

Updated: Oct 20, 2023

Obuća od nubuka i antilopa vrlo je popularna među muškarcima i ženama, jer izgleda luksuzno i ​​savršena je za svaku prigodu (posebno u jesen i zimu). Međutim, ove vrste cipela lako se uprljaju i mrlje i ogrebotine ostaju na koži. Pa kako se brinuti za ove nježne cipele?Ali za početak, koja je razlika između antilopa i nubuk kože?

Nema puno vidljive razlike između antilopa i nubuk kože. Antilop koža brušena je na unutarnjem sloju kože, dok je nubuk brušen na vanjskoj strani kože životinje.

Budući da je vanjski sloj kože čvršći, nubuk je obično trajniji. Ipak, oba materijala trebaju više održavanja u usporedbi s cipelama od bilo kojeg drugog materijala kako bi se izbjegle mrlje i ogrebotine.

Ako imate novu obuću koja još nije oštećena ili uprljana, odmah je zaštitite sprejem za impregnaciju obuće i tako ćete riješiti većinu problema koji mogu nastati vanjskim utjecajem na brušenu kožu (voda, blato, sok, vino, ketchup i sl.) - bolje spriječiti, nego liječiti! :)

Što trebate za čišćenje cipela od antilopa i nubuka?

U obrtu Lepen design radimo s nekoliko proizvoda koji štite vaše antilop i nubuk cipele od većine nečistoća. Ovisno o tvari koja je uzrokovala mrlju, ovo će vam trebati:

 • Krep četka ili spužva za uklanjanje vanjske nečistoće

 • Guma za čišćenje vanjskog dijela cipele i uklanjanje tvrdokornih mrlja

 • Tekuća pjena ili drugo sredstvo za ispiranje mrlja od vode i soli i ostalih tvari (mi koristimo sredstva iz Saphirove linije proizvoda)

 • Sprej za zaštitu (impregnaciju) nubuka i antilopa za osvježavanje pigmenta boje (renovator)


Kako očistiti cipele od nubuka ili antilopa?

Slijedite ove upute ili pogledajte kratki video u nastavku:

 • Četkicom ili spužvom nježno očistite prljavštinu ili istrošene sjajne dijelove na površini cipele kako biste vratili tipičnu strukturu površine antilopa

 • U slučaju tvrdokornih mrlja, očistite površinu nježnim trljanjem gumene četke na područja koja treba očistiti

 • Protresite tekućinu/pjenu i utrljajte ju četkom na cipelu (u našem slučaju koristimo Saphir preparat za čišćenje)

 • Nanesite vodu mekom krpom za čišćenje i lagano utrljajte u kožu

 • Lagano osušite obuću tapkanjem suhe krpe na obuću kako biste uklonili većinu preostale tekućine

 • Ostavite cipelu da se suši nekoliko sati (cca 12 sati) dok u nju stavljate krpu, kuhinjsku krpu ili novine da upije vodu (najbolje kuhinjske papirnate krpe)

 • Iznesite cipelu na dobro prozračeno mjesto, pošpricajte je rijetko i ravnomjerno s udaljenosti od 30 cm pomoću spreja za zaštitu nubuka i antilopa i ostavite da se osuši

 • Ispolirajte cipelu mekom četkom


Savjet: svaka vrsta kože je različita, zato uvijek prethodno testirajte proizvod na područjima koja drugi ljudi ne mogu vidjeti, poput stražnjeg dijela cipele kako bi provjerili djelovanje proizvoda na koži


U obrtu Lepen design na Cvjetnom trgu u Zagrebu svakodnevno popravljamo i održavamo cipele. Održavamo kožu, vršimo poliranje cipela, impregnaciju, čišćenje cipela i ostalo. Posjetite nas ili kontaktirajte na broj telefona 01/4872-863 ili email lepen.design@gmail.com svakim radnim danom od 12:00 do 19:00 sati i subotom od 11:00 do 14:00 sati, a obuću nam možete poslati i poštom, te nakon što mi popravimo vašu obuću, šaljemo je natrag na vašu adresu.


Od sada nas posjetite na dvije lokacije:

📌 Varšavska 1, Cvjetni trg, Zagreb

📌 Samoborska 32, Strmec, Sveta Nedelja

ili

📮 Pošaljite robu poštom

43,558 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page