top of page
Search
  • Writer's picturelependesign

Kako održavati skupo plaćene cipele? Ovi trikovi starog majstora će vam pomoći

Updated: Jan 10, 2021




Pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta i informacija kako biste se pravilno brinuli o svojim cipelama i kako bi na taj način produžili njihovu upotrebu i bezbrižan izgled.


· Prije nego nanesete kremu za njegu cipele je potrebno uvijek dobro očistiti krpom ili nježnim četkanjem.

· Obuću od glatke kože redovito njegujte balzamom za cipele ili impregnacijskim sprejem, jer će tako koža ostati fleksibilna.

· Cipele od brušene kože, velura i kože nubuk najbolje će izgledati ako ćete ih redovito četkati.

· Pomoću zatezača za cipele možete održavati oblik cipela i tako se pobrinuti da se u svojim omiljenim cipelama što duže osjećate najbolje.

· Pokisle cipele sušite polako u dobro prozračenom prostoru, kako bi se izbjeglo oštećenje kože. Svoju obuću nikada ne sušite uređajima za grijanje (ventilatorom, pećnicom, fenom), jer se tako oštećuje vanjski sloj i lijepljeni spoj.

· Svoju obuću nikada ne smijete prati u perilici za rublje jer možete oštetiti cipele pa garancija proizvođača neće biti važeća.

· Kako bi se cipele koje nosite dobro osušile, više puta promijenite obuću i ne nosite samo jedan par prečesto.

· Redovito popravljajte istrošene potpetice i kožne potplate i redovito mijenjajte unutarnje uloške kako biste sačuvali oblik cipela i kako bi ih mogli nositi duže vrijeme.

· Nove cipele sa kožnim potplatom ne bi trebali nositi za vlažnog vremena.

· Važno je da ih najprije nosite kad je suho, da se potplati malo istroše i tako zaštite kožu koja na taj način ostaje duže postojana.


Koža je vrlo dobar materijal za kvalitetnu obuću ali ima i nedostataka: prekomjerna izloženost kiši uništava kožu, vrućina je isušuje, zbog sunčane svijetlosti blijedi boja. Pravilna njega kožne obuće vrlo je bitna kako bi je uspjeli dugo vremena održati lijepom.


1. Čišćenje

Redovito čišćenje neophodno je za njegu obuće. Prašinu, blato i drugu prljavštinu uklonite što je prije moguće kako biste spriječili ružne mrlje na obući. Cipele nježno obrišite ili iščetkajte, ako je potrebno i toplom vodom. Pustite ih da se osuše u dobro prozračenom prostoru ali nikako na radijatoru ili ostalim uređajima za grijanje, jer bi to samo oštetilo i smanjilo gornji materijal.


2. Njega s kozmetikom za cipele

Odaberite odgovarajući proizvod za njegu, prema vrsti kože i nijanse boje. Nanesite kremu za poliranje kružnim pokretima. Pričekajte nekoliko minuta i iščetkajte cipele kvalitetnom četkom za poliranje ili mekom krpom kako biste dobili lijep sjaj i kako bi cipele izgledale kao nove. Uvijek pročitajte deklaraciju na obući ili kutiji i slijedite preporučenu njegu za održavanje.





Znati ispravno i precizno očistiti cipele pretvara mučan zadatak u proces zahvalnosti. Koža na vašim muškim cipelama će vam biti zahvalna - pravilna njega cipela održava je sjajnom i produžava životni vijek.


Njega cipela održava ulja i masti u koži te umanjuje daljnji gubitak ulja i masti. Sve što je potrebno kako bi koža na vašim muškim cipelama zadržala elastičnost, podatnost i sjaj je ponavljati svaki pravilan postupak njege cipela svaka dva do tri tjedna.


Dobro njegovana koža izgleda dobro i dugo traje


Vlasnici cipela moraju imati na umu da je koža prirodni materijal koji zahtijeva zadanu razinu održavanja da bi ostao u vrhunskom stanju. Tijekom procesa štavljenja iz kože se uklanjaju svi elementi koji sadrže vodu i masti. Tijekom sljedeće faze završne obrade, ulja i masti se vraćaju u kožu. Ipak, svakodnevno trošenje i izloženost elementima neprekidno iscrpljuju kožu cipela ulja i masti. Kao rezultat toga, koža gubi svoju fleksibilnost i čvrstoću, dok se čestice prljavštine talože u porama. Konačno, usprkos nedostatku njege, koža postaje krhka - kao posljedica toga, cipela ne može dugo trajati.


Pravilna njega cipela štiti i njeguje kožu cipela. Na taj se način zadržavaju posebne osobine kože i koža im daje predivan sjaj. Da bi se ovaj proces pravdao, vlasnicima muških cipela treba i temeljito opremljen set za njegu cipela, kao i razumijevanje kako pravilno održavati svoje cipele.


Cipele treba čistiti svaka dva do tri tjedna


Glavni ciljevi njege cipela su sprječavanje presušivanja kože, kao i očuvanje sjaja i nježnosti njegujući kožu. Dovoljno je očistiti cipele jednom u dva do tri tjedna. Ako su, međutim, vaše cipele podvrgnute nepovoljnim vremenskim uvjetima (vlaga i hladnoća) i stoga ste bili podložni velikom opterećenju, trebali biste ih češće čistiti.

Mušku cipelu obrišite ili operite nakon svakog nošenja kako biste spriječili nakupljanje čestica prljavštine i očuvali elegantan izgled. Ako planirate produžiti pauzu od nošenja, na predmetne cipele nanesite tanki sloj kreme za cipele i pohranite ih u platnenu vrećicu.

Još jedan savjet: da provjerite jesu li vaše cipele odgovarajuće zaštićene od vlage, nanesite malo vode na osovinu. Ako kapljice vode kuglice gore, cipela je pravilno hidroizolirana. Ako, međutim, voda protječe u male rijeke ili formira male bazene, vaše cipele zahtijevaju hidroizolaciju.


Dijelovi seta za njegu cipela


Hoćete li poseći za sofisticiranim kompletom za njegu cipela ili samostalno spremate proizvode za njegu cipela, pitanje je vašeg proračuna i ukusa. Kako se kaže, postoji nekoliko neophodnih proizvoda koje bi svatko trebao posjedovati. Trebali biste imati barem jednu čvrste četkice napravljene od čekinja svinja, dlaka od oksida ili dlaka konjskog repa. Četke izrađene od vlakana agave također su izuzetno popularne - to su izdržljiva i fleksibilna vlakna listova uzeta iz južnoameričkog soja agave.


Nadalje, trebali biste imati zasebnu četku za nanošenje aplikatora za svaku nijansu kreme. Ako za nanošenje različitih nijansi koristite istu četkicu, možete iskriviti boju kože cipela.

Što se tiče proizvoda za čišćenje i njegu, uzimajući kao primjer cipele od crne do srednje smeđe kože od teleće kože, trebali biste posjedovati: kremu od crnog ili smeđeg voska, bezbojnu miješanu kremu za emulziju, kožno potplatno ulje, četkicu za nanošenje i bezbojno rješenje hidroizolacije od grube kože.

Na kraju, potrebne su vam četkice za poliranje izrađene od konjske dlake ili mekane pamučne krpe za poliranje.


Ispravno čišćenje cipela


Za čišćenje cipela od glatke kože počnite s tvrdom četkom za uklanjanje prašine, suhog blata i drugih nečistoća s kože. Ključno je da to temeljito napravite, jer ako ostanu nečistoće prljavštine, one mogu uvelike ometati ostatak procesa čišćenja i na kraju rezultirati ogrebotinom na cipelama. Slijedite ovaj korak hidroizolacijom i tretiranjem cipela. Kistom ili pamučnom krpom nanesite kremu za cipele ili vosak u nijansi koja odgovara koži cipela na cijelu površinu cipela, uključujući petu i rub potplata. Ostavite da se vosak stvrdne otprilike pola sata prije nego što počnete polirati četkom za poliranje ili mekom krpom. Laganim pokretima i bez pritiska lagano polirajte kožu dok ne postignete ravnomjerni sjaj.

Nakon svakih osam postupaka čišćenja, umjesto voska za cipele možete nanijeti miješanu emulziju kako biste još više nahranili kožu i oživjeli njenu boju. Pomoću krpe tanko nanesite emulziju, ostavite da se upije nekoliko minuta, a zatim cipelu polirajte četkom za poliranje.

Svakih nekoliko mjeseci pažnju biste trebali usmjeriti na kožni potplat. Kistom ravnomjerno nanesite posebno kožno ulje na potplat. Ponavljajte ovaj postupak sve dok se ulje više ne upija u potplat.


Vlasnici cipela od brušene kože moraju koristiti posebnu četku od antilopa za uklanjanje prljavštine na početku procesa čišćenja. Nakon čišćenja i sušenja cipela, obradite je bezbojnim tekućim hidroizolacijskim sredstvom. Zatim nanesite kremu u odgovarajućoj nijansi na struk potplata, rub potplata. Pričekajte pola sata, a zatim gumenim čvorištima na četkici od antikristala gurnite napu brušene kože na svoje mjesto. U obrtu Lepen design na Cvjetnom trgu u Zagrebu svakodnevno popravljamo i održavamo cipele. Održavamo kožu, vršimo poliranje cipela, impregnaciju, čišćenje cipela i ostalo. Posjetite nas ili kontaktirajte na broj telefona 01/4872-863 ili email lepen.design@gmail.com svakim radnim danom od 09:00 do 19:00 sati i subotom od 09:00 do 14:00 sati, a obuću nam možete poslati i poštom, te nakon što mi popravimo vašu obuću, šaljemo je natrag na vašu adresu.



17,964 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page