top of page
Search
  • Writer's picturelependesign

Poznati zagrebački postolar otkrio kako radi za Armani, Pradu, Manolo Blahnik, Bruno Magli..

Updated: Oct 8, 2019Lepen Design bavi se dizajniranjem te stručnom i kvalitetnom ručnom izradom muške, ženske i dječje obuće isključivo od prirodne kože prema mjeri, ideji, crtežu ili fotografiji, a uz to vrši i postolarske popravke.Malena obućarska radnja smjestila se u centru glavnog grada, na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kojoj Antun Lepen, kćer Zrinka i jedan obućarski majstor kreiraju jedinstvene modele ženskih cipela. “Djed mi je bio postolar, a nakon završene osnovne škole, izučio sam zanat srednjoškolskim obućarskim obrazovanjem u Borovu te višu tehničku obućarsku školu u Zagrebu”, započeo je svoju priču dizajner Antun Lepen, vlasnik radione s tradicijom izrade obuće preko 25 godina.

“Dizajn sam usavršavao u Italiji kod učitelja i talijanskog dizajnera Otella Bertocca”, pojašnjava Antun Lepen, a posebno se ponosi dizajniranjem modela za najveća imena dizajna: Armani, Pradu, Manolo Blahnik i Bruno Magli. “Dizajnirao sam modele za talijansku tvrtku Shy, kasnije preimenovanu u Trend te izrađivao modele i male serije modne obuće za spomenute svjetske dizajnere”, dodaje. Izrazito se ponosi osvajanjem triju prvih nagrada za dizajniranje kolekcija modela ženske i muške obuće, 1975. godine u Beogradu, osvojio je Zlatnu Cipelu za dizajn, a potom 1976. i 1980. godine u Zagrebu.

Lepen Design bavi se dizajniranjem te stručnom i kvalitetnom ručnom izradom muške, ženske i dječje obuće isključivo od prirodne kože prema mjeri, ideji, crtežu ili fotografiji, a uz to vrši i postolarske popravke. “Jedan sam od rijetkih koji obožavam svoj posao i uživam u svakodnevnom stvaranju cipela”, pojašnjava Antun Lepen glavne motive ljubavi prema obućarskom zanatu i dizajnu. “Da bi bili dizajner, morate posjedovati tu crtu, uz neizostavno razvijanje sposobnosti kroz učenje”, napominje. U Lepen paleti modela, naglasak je na klasičnim evergreen ženskim modelima stiliziranim s trendi detaljima ovisno o inspiraciji dizajnera.

Antun Lepen neprestano prati talijanske stiliste koji stvaraju trendove, izmišljajući svoje modne detalje za modele koje kreira. Planira i izradu muških modela cipela koja će se bazirati na posebno biranim mekanim materijalima od klasičnog do trendi pomaknutog dizajna. “Naglasak kod izrade svih modela sofisticirana izrada od isključivo prirodnih materijala. Vjerujem koži kao prirodnom materijalu te kreiram skladne, složene i mekane modele”, naglašava Antun koji bez ustručavanja za sebe kaže kako je jedan od posljednjih obućarskih dizajnera u Hrvatskoj.
“Dizajnirao sam modele glavnim zagrebačkim postolarima koje danas proizvode njihova djeca, a još uvijek dizajniram za razne talijanske tvrtke”, ističe Antun pozadinsku dizajnersku priču. Od klijenata, ima podjednako domaćih i stranih, a sve oduševi što mogu birati vrstu, boju, materijal, visinu i oblik potpetice po mjeri stopala. “Sačuvajte nas za budućnost”, apelira Antun Lepen aludirajući na sve manji interes za obućarski zanat uz nepostojanje formalnog obrazovanja i edukacije. “U mirovinu neću nikada jer bi mi bilo izrazito dosadno. Ovako svaki dan dizajniram nešto novo. Obožavam svoj posao”, zaključuje Antun Lepen i u šali napominje kako ima 86 godina staža jer već preko 40 godina neumorno radi po cijele dane. 


373 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page