top of page
Search
  • Writer's picturelependesign

Što svaki džentlmen mora znati o cipelama

Updated: Oct 20, 2023

O obući se može puno znati i naučiti. Kao džentlmen, ne morate sve znati, ali trebali biste se potruditi da znate malo više od prosječne osobe. Od različitih stilova do vrsta cipela, sastavili smo najvažnije stvari koje biste trebali znati.


Lepen design cipele po mjeri
Lepen design cipele po mjeri

Koji stil obuće nosim?

Prije nego što počnemo nabrajati različite stilove, želimo da shvatite razliku između dva najpopularnija stila: Oxford i Derby. Pravi džentlmen ne može pogriješiti derbije za oxforde. Dakle, ovdje je jednostavan savjet: Pogledajte vezice. Kao što možete vidjeti dolje, jedan ima otvorene vezice, a drugi zatvorene vezice. To je tako jednostavno. Već ste ispred većine.


razlika između oxford i derby stila izrade cipela

 

A sada krenimo s popisom stilova:


OXFORD


Oksfordica je cipela bezvremenskog i formalnog izgleda odjevnih cipela i dobro je polazište ako želite klasični stil. Ove su cipele vrlo korisna opcija koja se može obući za formalno nošenje ili ležernije izdanje. Oksfordica je cipela kategorizirana tako da joj je lice zašiveno ispod gornjeg dijela cipele. To se zove "zatvoreno vezanje" kao što smo vidjeli i prije.


Oksford cipela dolazi s nekim detaljima koje biste trebali biti u stanju prepoznati.

vrste oxford dizajna cipela

Cap-toe - Oxfordica s kapicom preko nožnih prstiju

Cap-toe oxfordica je možda najrasprostranjeniji oxfordski stil cipela koji postoji. Najpoznatija boja je crna i najpopularnija je obuća za većinu proizvođača klasičnih muških cipela. Dostupna je i u smeđoj, žutosmeđem, konjaku, itd.

Wing-tip - Oxfordica s vrhom u obliku krila

Wingtip Oxfordica ima šiljatu kapu na dijelu s nožnim prstima s dodacima koji se nazivaju vrhovi krila koji idu uz obje strane cipele. Iako je tehnički oksfordska cipela, obično se naziva i Brogue (vidjet ćemo kasnije). Cipela kad se vidi odozgo na kapici ima oblik "W" ili "M" ovisno o pogledu.


Wholecut - Cipela iz jednog komada kože

Ovaj tip Oxford cipele ima gornji dio koji je izrezan iz jednog komada kože. Obično je većina cipela izrađena od mnogo različitih komada kože spletenih zajedno. Jednodjelni oxford ima jedinstveni zatvoreni sustav vezanja, a ova osobina uz jedinstvenu strukturu daje izvanredno čist i gladak izgled. Također mu treba više kože za cjeloviti rez jer u pravilu ima samo jedan šav na peti.


Plaintoe - Obična oxfordica

Ravna Oxford cipela uglavnom se sastoji od gornjeg dijela cipele i zadnje četvrti. Nema kožnu kapu preko djela nožnih prstiju niti grubi dio (brogue). Ovaj tip oxfordice je jednostavan, ali sofisticiran.


 

DERBY


Derby cipele koje su poznate i kao blucher ili Gibson, u početku su zamišljene kao lovačke i sportske čizme oko 1850-ih. Do 20. stoljeća, cipele Derby postale su prepoznate kao prikladna obuća za grad. Derbiji se uglavnom greškom zamjenjuju za oxford cipele, jer je njihov oblik vrlo sličan i razlike su im vrlo malene. Iako se njihova razlika na prvi pogled ne primjećuje, ona se nalazi u postavljanju lica cipele u odnosu na gornji dio cipele. Lice derby cipele je zašiveno iznad gornjeg dijela cipele, dok je lice oxfordice zašiveno ispod gornjeg dijela cipele. Ovakva struktura koja se naziva otvorenim vezanjem pruža priliku za širi fit, a mnogim pojedincima to čini Derby cipelu ugodnijim izborom.

razlika između oxford i derby stila cipela

Kao i Oxford, i Derby mogu imati iste detalje.

vrste derby cipela

 

BROGUE


Brogue je stil cipela ili čizama s niskom petom koji su obično sastavljeni iz višedijelnih, izdržljivih kožnih gornjih dijelova s ​​ukrasnim lohanim uzorcima i nazubljenjem duž rubova komada kože. Današnje Brogue cipele vuku svoje korijene iz osnovne cipele izmišljene u Irskoj koja je proizvedena korištenjem blijede kože. Za brogue cipele se obično smatralo da je obuća za zemlju ili na otvorenom i nije prikladna za povremene ili poslovne prigode, ali danas se brogue cipele u većini slučajeva smatra prikladnim u svim prilikama. U osnovi, svaka cipela u stilu s ukrasnim lohanim uzorcima privlači veliku pozornost. Niže možete vidjeti različite vrste brogue-a.

vrste brogue cipela

 

THE MONK STRAP - Cipele s redovničkim remenom


Monk strap cipela pojavila se kao certificirani dizajn prvi put 1901. godine, ali vjerojatnije je da je nastala 150 godina prije toga. Trenutačno su monk strap cipele s remenčićima bitan dio klasičnih kolekcija gospodskih cipela i monk strap cipele s dvostrukim remenom postigle su određenu privlačnost većine. U mediteranskim državama uglavnom muškarci nose potpuno ili djelomično odvezane dvostruke remenčiće kako bi naglasili njihov nonšalantni izgled.

vrste i razlika između monk strap cipela

 

THE LOAFER - Mokasina


Loafer, za razliku od većine cipela, ima mnogo priča o podrijetlu. Kaže se da je jedan od njih mokasina. Ipak, dva najpoznatija, široko prihvaćena i prihvaćena pojma su:


1. Potječu od norveškog čovjeka koji je križao tradicionalnu indijansku i norvešku obuću.

2. Došli su od engleske kraljevske komisije kao novi oblik kućne cipele.


Iako je možda teško znati točan izvor, fascinantna je priča i put njezinog razvoja. Mokasina je cipela bez vezica, gležanj joj je izložen, a njen gornji dio ne okružuje čvrsto oko gležnja. Često ima nisku petu, a gornji dio cipele ima mokasinsku strukturu. Ponekad mokasine imaju ukrasni komad kože preko gornjeg dijela koji je poznat i kao prijevoj.


Ovdje su tri vrste mokasina koje biste trebali znati.

vrste mokasina cipela

 

THE OPERA PUMPS


Opera salonke ili sportske cipele „najčistije“ su svečane cipele za muškarce. Njihov model datira još iz 1730-ih u vrijeme kada su europski plemići i gospoda nosili nisku, osjetljivu, često svilenu i obuću bez vezica u dvorišnim i društvenim okupljanjima. Specifičan trend bili su kožni potplati ili pete obojene u crveno. Kako su se moderne salonke malo transformirale od svojih predaka, to su najstariji klasični muški tip cipela koji se i dalje koristi.


opera muške salonke
 

THE BUCKS

Bucks cipela je poput Blucherovih oxforda. Izgleda kao formalna cipela, ali je izrađena od antilopa i obično ima ciglasto crveni potplat. U početku su se pojavile krajem 1800-ih, a predloženo je da budu tenisice. Prototipi su izrađeni od brazilske ili kineske jelene kože, ali i od kože konja. Crveni potplat predstavljen je u 30-ima, a bijelu verziju je proslavio Pat Boone u 50-ima. Izvrsna cipela za ležerniji izgled.


muška neformalna cipela
 

THE CHELSEA BOOTS

Chelsea čizme imaju viktorijanske korijene. Izum i dizajn čizme pripisan je proizvođaču cipela kraljice Viktorije - J. Sparkes-Hallu. Međutim, ne bi bio uspješan bez razvoja vulkanizirane gume. Ima zaobljene nožne prste i niske potpetice. Izrađene su od dva dijela od kojih je svaki načinjen od komada kože: gornji dio čizme i zadnja četvrt. Elastična traka proteže se samo do gležnja, ali ne sve do potplata.


chelsea čizma
 

THE CHUKKA BOOTS


Chukka čizme također dijele nekoliko sličnosti s Jodhpur i Chelsea čizmama. Naziv "Chukka" potječe od igre Polo i tako ih povezuje, iako malo drugačije od Jodhpur čizme koja je napravljena posebno za Polo. U moderno doba čizmice Chukka postale su daleko svestranije od originala i stilizirane su da odgovaraju vremenu. Promjene u detaljima finijeg stila čizme ovih dana određuju je li pogodan za posao ili slobodno vrijeme.


chukka čizma

 

U postolarskom obrtu Lepen design možemo izraditi sve prethodno navedene vrste muških cipela po mjeri Vaših stopala. Možete izabrati model iz naše postojeće kolekcije, prilagoditi detalje svome ukusu ili možemo napraviti potpuno novi dizajn cipela po vašoj ideji, skici ili slici gdje sve detalje birate vi. „Vašu ideju pretvaramo u cipele.“ – Lepen design


Osim muških cipela, izrađujemo i sve vrste ženske obuće, a radimo popravke i prepravke cipela. Ukoliko želite svoje demode cipele redizajnirati u moderan dizajn, prepraviti ćemo ih po vašim željama. „Imate oštećenje na cipelama koje vam nitko ne može popraviti?-Dođite k nama!“ – Lepen design

Posjetite nas u salonu cipela na Cvjetnom trgu, na web stranici www.lependesign.com , facebook stranici Cipele Lepen design ili nas zapratite na Instagramu @lependesign.

2,150 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page